0

Blog

RAKOVINA PRSNÍKA: DIAGNOSTIKA A PREVENTÍVNA STAROSTLIVOSŤ ZDRAVÉHO POPRSIA

RAKOVINA PRSNÍKA: DIAGNOSTIKA A PREVENTÍVNA STAROSTLIVOSŤ ZDRAVÉHO POPRSIA

Rakovina prsu je strašákem žen v každém věku. O to víc, když výzkumy potvrzují výskyt rakoviny prsu u každé dvacáté ženy na Slovensku. Ve světovém měřítku se jedná o 1 milion žen, které trpí tímto zhoubným onemocněním. Přestože se příčina vzniku karcinomu prsu hledá jen velmi těžko a zároveň i boj s jejím vyléčením je utrpením nejen fyzickým, ale i psychickým, prevencí onemocnění je osvěta a maximální péči.

V mnoha článcích a reportážích se sice dozvíte, jak si správně zkontrolovat prsy, ne vždy zachytíte i jen tu nejmenší bulku. Jak je to možné? Je to způsobeno tím, že se mezi pokožkou a prsty vytváří prostor, ve kterém vzniká tření, a tím se snižuje citlivost a možnost rozpoznání důležitých detailů a změn, které mohou mít za následek přítomnost onemocnění.

Jaké jsou příznaky rakoviny prsu a jak můžete přispět k prevenci a kvalitní péče o zdravá prsa se dozvíte v našem článku.

PŘÍČINA VZNIKU RAKOVINY PRSU

Přesná příčina vzniku rakoviny prsu je stále poměrně nejasná, přičemž nemusí jednat pouze o jeden faktor, ale také o kombinaci různých faktorů, jako je nesprávná životospráva, práce, stres, málo pohybu, obezita, kouření a také určité procento dědičnosti.  

Právě při dědičnosti však mnohdy dochází k omylu. Pokud se ve vaší rodině vyskytlo toto onkologické onemocnění, neznamená to, že ho automaticky zdědíte. Při vzniku karcinomu dochází k mutaci genů, které jsou ovlivněny prostředím a vaším psychickým stavem. Mezi další faktory patří i hladina estrogenů, která může být vychýlena v důsledku menopauzy (proto se rakovina prsu vyskytuje většinou u žen ve věkovém rozmezí 45 - 50 let), oddalováním mateřství nebo užíváním hormonální antikoncepce.

JAKÉ JSOU PŘÍZNAKY RAKOVINY PRSU?

 

  • bulka, bulka nebo otok v horní části hrudníku nebo podpaží
  • viditelná změna na pokožce - zvrásnění nebo prohlubně
  • změna v zbarvení prsu - červené zbarvení může evokovat zánět
  • vtažená bradavka
  • zvrásnění nebo vyrážky v okolí bradavky
  • výtok z bradavky
  • změna velikosti nebo tvaru prsu
  • bolest v prsu, která přetrvává delší dobu

DŮLEŽITOST SAMOVYŠETŘENÍ A ODBORNÉHO VYŠETŘENÍ

Pokud se u vás vyskytnou některé ze zmíněných příznaků, nemusí to akutní signalizovat rakovinu prsu. Doporučujeme však provést důkladné samovyšetření prsů, přičemž byste neměli odkládat návštěvu lékaře nebo gynekologa pro absolvování odborného vyšetření.

Samovyšetření, jakož i lékařské vyšetření prsů by mělo být povinností každé ženy. Mladé ženy a ženy ve věku od 20 do 40 let by měly absolvovat preventivní sonografické vyšetření (USG) alespoň jednou za dva roky jako doplněk ke každoroční preventivní prohlídce u gynekologa. Ačkoli může být sonografické vyšetření pro některé ženy mírně nepohodlné, vyšetření se netřeba v žádném případě obávat.

Ženy, které jsou ve věku od 40 do 69 let, by měly lékařské vyšetření prsů absolvovat také, ideálně u gynekologa. V rámci prevence však gynekolog doporučí preventivní mamografické vyšetření, které se provádí měkkým rentgenovým zářením zobrazující vnitřní tkáň a zároveň žlázy prsů. Díky mamografii je tak možné odhalit rakovinu prsu v raném stadiu i u starších žen.

Kde se vyskytují uzlíky v prsou?

Podle dosavadních zjištění se bulka až v 90% nachází v mléčné žláze, ale můžeme ji také lokalizovat v mlékovodech anebo v mléčných žlázkách. Rozšiřování nádorových buněk směřuje k lymfatickým uzlinám v podpaží, krku nebo ke klíční kosti.

CO DOPORUČUJEME JAK PREVENCI?

  • pravidelnou kontrolu prsů
  • použití podložky na samovyšetření prsů Aware ™
  • více pohybu
  • vyhýbat se produktům, které mohou vést k poškození buněk (alkohol, cigarety, drogy, cukr ve vysokých dávkách, hormonální antikoncepce apod.)
  • dbát na zdravou životosprávu a podporovat správnou funkci imunitního systému
Podložka Aware ™ na samovyšetření prsů
Podložka Aware™ na samovyšetrenie prsníkov

JEDNODUCHÉ A EFEKTIVNÍ vyšetření prsů S PODLOŽKOU AWARETM

V naší nabídce najdete pomůcku, díky které je samovyšetření prsů jednoduché, pohodlné, efektivní a spolehlivé. Podložka AwareTM je dvouvrstvá a velmi snadno přilehne k pokožce. Mezi vrstvami se nachází tekutina, která snižuje tření a dává vám vyšší šanci rozpoznat i tu nejmenší bulku nebo zduřeninu.

ALTERNATIVNÍ PRODUKTY NA PODPORU ZDRAVÍ

Podpora zdraví a imunitního systému nebo dokonce léčba alternativami v podobě esenciálních olejů? Pokud rádi zkoušíte spíše alternativní způsoby, doporučujeme produkty společnosti doTERRA: Neroli s Pink Pepper, DDR Prime s Pink Pepper, Copaiba, Frankincense a Rose.

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu