Intolerance na kvasnice

Pokud Vám test ukázal pozitivní výsledky na pekařské nebo pivovarnické droždí (kvasnice), pak je třeba je vyloučit zcela nebo snížit spotřebu kvasnic na minimum.

Pekařské a pivovarnické droždí představují 2 typy stejného organismu, a tedy lidé, kteří reagují na jedny, obvykle reagují i ​​na druhé.

Droždí

Ze všech uvedených potravin je zřejmě nejtěžší vyloučit právě droždí, protože se skrývá v mnoha zpracovaných potravinách, tedy je skutečně důležité plánovat si jídelníček ještě předtím, než začnete s eliminační dietou na kvasnice.

Živé kvasinky se používají při přípravě a zpracování potravin, kde se přeměňuje cukr na oxid uhličitý a alkohol. Jsou dobrým zdrojem vitaminu B, avšak ten může být získán i z jiných potravin, jako je maso, ryby, obiloviny, ořechy a tmavá zelenina.

Abychom zajistili konzumaci stravy zbavené kvasnic, je třeba vyhnout se jejich přírodním zdrojem, stejně jako těm, které se do potravin přidávají jako přídatné látky. Omezení příjmu cukru ve stravě má ​​také pozitivní účinek tím, že se zabrání růstu kvasinek v trávicím systému.

Intolerance na kvasnice

Náhrada za kvasnice

Sójová omáčka

Můžete ji nahradit opékaným sezamovým olejem.

Šampanské, Tequila, gin  vodka

Tyto alkoholické nápoje jsou vyrobeny prakticky bez kvasnic.

Pekárenské výrobky z kynutého těsta

Můžete je nahradit chleby a pečivem bez použití kvasnic (se sodou) a jiné alternativy, jako jsou Ryvita, rýže, zákusky a dorty z ovsa a žita, perník.

Ocet

Místo octa používejte citrónovou šťávu.

Vaše dotazy na kvasnice

Přečtěte si naše odpovědi na tyto otázky. Možná v nich najdete odpovědi, které i Vás zajímají.

Pokud jsem intolerantní na kvasnice, myslí se tím i pivovarnické kvasnice?
Ano, test zahrnuje i pivovarnické kvasnice i pekárenské kvasnice. Když Vám vyjdou pizitivní kvasnice, je velmi důležité připravit si stravovací plán, protože se vyskytují v mnoha potravinách.