0

Blog

Okultní krvácení nebo jak předejít kolorektálnímu karcinomu

Okultní krvácení nebo jak předejít kolorektálnímu karcinomu

Kolorektální krvácení, nazývané také jako okultní krvácení, může být předzvěstí rakoviny tlustého střeva nebo konečníku, které se při včasné diagnostice dá vyloučit. Ačkoli přítomnost krve ve stolici nemusí hned znamenat to nejhorší, netřeba ji však v žádném případě podceňovat.

Okultní krvácení je skryté krvácení ve stolici, které nemusí být pouhým okem vidět. Toto krvácení vzniká hlavně v tlustém střevě, kde končí proces trávení, zahušťují se zbytky potravy a dochází k formaci stolice.

Kolorektální karcinom na Slovensku postihuje přibližně 3 600 lidí, přičemž 1 700 lidí z nich tomuto onemocnění podlehne. Úmrtnost na tento druh rakoviny je na Slovensku druhým nejrozšířenějším typem rakoviny diagnostikované u mužů. Úspěšnost léčby při včasné diagnóze onemocnění je až 90%, proto je preventivní péče preventivní péče extrémně důležitá.

PŘÍZNAKY PŘI OKULTNÍM KRVÁCENÍ A KOLOREKTÁLNÍM KARCINOMU

Příznaky nebývají trvalé, výrazné, ale často jsou přerušované. Člověk je může přehlédnout nebo připisovat jiným zdravotním problémům. Mezi nejčastější příznaky, které se vyskytují při okultním krvácení a kolorektálního karcinomu jsou zejména:

  • zácpa
  • průjem
  • bolest břicha
  • časté nucení na stolici
  • plynatost
  • nechuť k jídlu a ztráta hmotnosti
  • únava a vyčerpání
  • hlen ve stolici
  • velmi tmavé zbarvení stolice
  • nebolestivé krvácení z konečníku, svědění a otok
okultné krvácanie
Nejčastější příznaky při okultním krvácení

JAK ZJISTIT OKULTNÍ KRVÁCENÍ?

Okultní krvácení - screeningový test EZ Detect
Test EZ Detect

Každý člověk po dosažení 50 let by měl provést samodiagnostický test každé 2 roky, při trávicích obtížích a výše zmíněných příznacích se doporučuje i častěji.

Použití samodiagnostického skríningového testu EZ Detect je jednoduché, a to s maximální hygienou, protože není nutná jakákoliv manipulace se stolicí. Prostřednictvím tohoto samodiagnostického testu se kontrolují tři po sobě následující stolice.

S výsledkem testu, ať už je pozitivní nebo negativní, je třeba seznámit svého praktického lékaře. Pozitivní výsledek testu může vzniknout i při hemoroidech nebo polypech, Crohnově chorobě nebo divertikulóze.

JAK PŘEDEJÍT OKULTNÍMU KRVÁCENÍ?

Okultnímu krvácení lze předejít úpravou životního stylu, přidáním více pohybu a snížením počtu sedavých aktivit. Snažte se vyhýbat alkoholickým nápojům a dbejte na dostatečný příjem tekutin, jako je voda a bylinné čaje. Přidejte do stravy potraviny s vyšším podílem vlákniny a vsaďte na kvalitní produkty.

DOPORUČENÍ OBOHACENÍ STRAVY

  • při vaření používejte rostlinné tuky - ideální olivový nebo avokádový olej
  • omezte příjem smaženého, ​​grilovaného a pečeného červeného masa - zařaďte drůbež a ryby
  • omezte konzumaci uzenin
  • zařaďte do jídelníčku vyšší příjem vlákniny v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků
  • snižte konzumaci alkoholu, zejména piva
  • zvyšte příjem vitaminů A, C a E, kyseliny listové, selenu a vápníku - vědecky byl prokázán jejich ochranný účinek na sliznice tenkého a tlustého střeva

VZNIK KOLOREKTÁLNÍHO KARCINOMU

U 80 % případů dochází ke vzniku kolorektálního karcinomu z adenomu (nezhoubný nádor), který se vyskytuje ve střevě jako žlázový polyp (výčnělek na sliznici střeva). Polyp vzniká nadměrným dělením slizničních buněk. Jestliže polyp začne růst a měnit strukturu a tvar, začne se měnit na adenom. Polyp nemusí zpočátku krvácet a způsobovat problémy. Pokud se objeví krvácení z polypů, riziko se zvětšuje. Vznik karcinomu závisí na velikosti polypu, jeho histologické struktury a stupně dysplazie (nízký, střední a vysoký stupeň).

Okultní krvácení a kolorektální karcinom

Adenom je předrakovinným stavem a změny, které v něm vznikají, končí vznikem zhoubného nádoru. Později se nádorové buňky mohou uvolňovat a rozšiřovat do okolních tkání až do krevního a lymfatického oběhu. Tak jako pro polyp, tak i pro adenom platí, že nemusí přerůst do karcinomu.

DALŠÍ DIAGNOSTIKA A LÉČBA kolorektálního karcinomu

Na potvrzení kolorektálního karcinomu je třeba absolvovat další odborné vyšetření u gastroenterologa. Mezi klasické vyšetřovací metody patří:

  • vyšetření konečníku prstem
  • kolonoskopie
  • RTG vyšetření
  • magnetická rezonance

Při potvrzení onemocnění se může podstoupit chirurgická léčba, při které se většinou odstraní část tlustého střeva nebo konečníku, který je napaden rakovinou. Další způsobem léčby je chemoterapie, která se aplikuje v případě, že chirurgický zákrok nestačí. Doplňková chemoterapie se používá po operačním zákroku na zničení nádorových buněk, které se nepodařilo odstranit.

Při léčbě je možné aplikovat také radioterapii, která využívá ozařování rakovinných buněk, díky čemuž je ničí a brání jejich dalšímu množení. Tento způsob léčby je pouze lokální a nepoškozuje organismus jako celek. Může se využívat před chirurgickým zákrokem, pokud je nádor větších rozměrů a je třeba jej zmenšit.

Koho postihuje ochorenie najviac?

 

ľudia s predispozíciou na tento typ ocohorenia (vedecky dokázaný familiárny typ) – pokiaľ sa objaví ochorenie v rodine, je potrebné, aby príbuzní 1. stupňa (rodičia, deti a súrodenci) absolvovali test na okultné krvácanie od 40. roku života raz ročne,

pacienti so zápalovými ochoreniami hrubého čreva (adenómy, polypy, Crohnova choroba, chronická ulcerózna kolitída) – pri ulceróznej kolitíde až 40% pacientov dostane rakovinu hrubého čreva a karcinóm sa môže vyskytnúť na rôznych a viacerých častiach čreva,

ženy s metastázujúcim ochorením rakoviny prsníka, maternice alebo vaječníkov – preventívne vyšetrenie na okultné krvácanie by mali podstúpiť raz ročne,

fajčiari a nadmerní konzumenti alkoholu – medzi vysokorizikový faktor patrí hlavne pivo, pokiaľ sa pije vo vyššom množstve,

riziko vzrastá s vyšším vekom – vedci radia vek medzi nízkorizikový faktor, no netreba ho podceňovať. Po 50. roku života by mali aj ľudia bez zdravotných problémov absolvovať raz za dva roky vyšetrenie na okultné krvácanie,

ľudia s cukrovkou – pacienti, ktorí trpia cukrovkou majú o 30 – 40 % vyššie riziko kolorektálneho karcinómu.

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu