0

Blog

Potravinové intolerance a kožní onemocnění

Potravinové intolerance a kožní onemocnění

Problém potravinové intolerance neovlivňuje pouze trávicí trakt, ale také organismus jako celek. Největší vliv mají hlavně na pokožku, která je úzce spjata právě s trávicí soustavou a díky různým kožním problémům a ekzémem přicházíme i k jádru - k příčině, která se často ukrývá v potravinových intolerancích a alergiích.

Potravinové intolerance

Pod tímto pojmem se skrývají problémy trávicího systému, které zahrnují většinou enzymatickou neschopnost rozkládat přijímány potraviny. Řadí se také mezi ně i potravinová senzitivita, kdy přes mikrotrhliny v tenkém střevě pronikají útržky potravy do oběhu a imunitní systém proti nim začne produkovat protilátky - imunoglobulin IgG.

Je pravděpodobné, že po jídle lidé nejčastěji následně pociťují nepříjemné příznaky, jako například:

  • bolesti kloubů nebo hlavy (častý IgG projev)
  • vyrážky a svědění
  • mozková mlha
  • nevolnost
  • nadýmání
  • průjmy

Právě tyto příznaky vedou k tomu, že si myslíme, že se něco v trávicím traktu děje. Pátrání po vzniku problému nás často zavede k potravinovým alergiím nebo intolerancím.

Nejběžnější intolerance? Laktózová intolerance

Nejběžnější potravinovou intolerancí jakou známe je laktózová intolerance. Ta je však zcela v pořádku a v symbióze s naším organismem, protože věkem se nám přirozeně snižuje tvorba enzymu laktázy, který má za úkol štěpení mléčného cukru. Pokud správně nefunguje, v trávicím systému máme více laktózy, a to vede k nadýmání, průjmům a zánětlivým procesům, které je možné pozorovat na pokožce, přičemž při nesprávně nastavené léčbě dokáže ovlivnit i další orgány. Přiměřenou léčbou je vyhýbání se mléčným produktům.

Imunitní reakce organismu

Mezi potravinovou intoleranci se řadí také imunitní reakce organismu po vystavení se konkrétní potravině. Tato imunitní reakce vyvolává řadu příznaků, které ale nejsou život ohrožující. Zapojují se do ní imunoglobuliny G (IgG), které bojují s danými potravinovými látkami.

Na její efektivní a rychlou diagnostiku můžete použít i testy z řady Food Detective. Po vyhodnocení je důležité dodržovat tzv. "eliminační dietu", kdy se v průběhu určitého období vyhýbáte potravinám, které vám škodí.

 

Reakce organismu na potraviny, které vám škodí, může časem ustoupit a následně se potraviny, které dělaly problémy, mohou jevit jako neškodné. Je to ovlivněno tím, že organismus, střeva i mikrobiom se neustále mění, což má vliv i na vývin a průběh mnoha onemocnění. Mezi takové nemoci patří zejména atopický ekzém, který se zhoršuje po konzumaci škodlivých potravin a v důsledku stresu. Další poruchy, které vznikají v důsledku potravinových intolerancí a alergií, patří mimo kožního systému i gastrointestinální a dýchací trakt.

Ekzém

Ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které způsobuje svědění a vyrážky. Nejběžnějším typem je atopický ekzém nebo atopická dermatitida. Tento typ se stále více vyskytuje a postihuje nejen děti, ale i dospělé. Dlouhodobě může ovlivňovat kvalitu života, zejména kvůli jeho častému výskytu a dlouhému průběhu.

Pojem "atopie" označuje dědičnou tendenci k ekzémům, astmatu a senné rýmě. Všechny medicíny se shodují na tom, že pokud v organismu není něco v pořádku, prostřednictvím pokožky následně vydává signál, abychom problém začali řešit.

Atopický ekzém a akné v souvislosti s potravinovou intolerancí

Atopický ekzém, jakož i akné většinou signalizují problém právě v trávicím traktu, kde může vznikat v důsledku potravinové intolerance, zánětu tenkého střeva a nerovnováhy ve střevní mikrobiote. Často je doprovázen abnormalitami v imunitním systému, dochází k výraznému zvýšení produkce imunoglobulinů E, ale abnormality se vyskytují také při imunoglobulin G.

Zatímco tvorba IgG protilátek na potraviny je normálním fyziologickým jevem, je třeba mít na paměti, že přítomnost těchto protilátek v krevním séru znamená obrannou reakci imunitního systému na potraviny. Určitá forma tolerance je normální stav, avšak tvorba velkého množství protilátek na všechny potraviny, které jsou konzumovány pravidelně, normální reakce není. Z toho celého vyplývá, že právě strava je důležitým faktorem při boji a vzniku kožních onemocnění.

Poslední studie ukazují souvislost mezi ekzémem a zdravým kožním mikrobiomem. Existují důkazy, že zdraví střev je hlavním faktorem při vzniku a léčbě ekzémů. Výzkum také ukázal, že zdraví střev úzce souvisí s výskytem ekzémů v dětství. To znamená, že to, co jsme jedli jako děti může ovlivnit náš mikrobiom, a tím i vznik ekzému a jiných kožních onemocnění. Proto je třeba dbát na to, co konzumujeme a mějme na mysli, že naše buňky si všechno pamatují. Zároveň, pokud je náš kožní mikrobiom v pořádku a není poškozen nebo v nerovnováze, potravinová intolerance se nemusí projevit na pokožce, ale v místech, kde je oslabený.

Imunitní reakce doprovázena atopickým ekzémem

Vyvolaná imunitní reakce na přítomnost potraviny, která je nepříznivá, bývá často doprovázena právě atopickým ekzémem. Na základě studií se zjistilo, že mléko a vejce způsobují u dětí tento typ ekzému.

Prvním krokem ke zvládnutí kožních problémů je eliminace škodlivých potravin. Stejně jako ve střevech, tak i na pokožce se nachází specifický mikrobiom, který je třeba udržet v normě s cílem zabránit prorůstání patogenních bakterií. To docílíme tím, že omezíme příjem cukru v potravě, čímž zabráníme přemnožení bakterií z řady Candida.

Vliv konzumace cukru a alkoholu na stav ekzému

Snížený příjem cukru a omezení konzumace alkoholu mají prokazatelně lepší vliv na stav ekzému. Do stravy by měla ve velkém množství zařadit zelenina, ovoce a fermentové potraviny (kvašené zelí, kimči, kefír a pod.).

V stravování třeba poslouchat organismus, co skutečně chce a hlavně potřebuje. Tyto změny mají velký vliv nejen na ekzém či kožní onemocnění, ale také na celkové zdraví, včetně zvládání potravinových intolerancí.

Změny ve stravě s cílem zlepšení kožních problémů

Bohužel, neexistuje žádný univerzální trik nebo vzorec na zvládnutí ekzémů. Všechno jsou to pouze rady a pomůcky, jak najít to pravé pro vás. Důležité je také dávat pozor na extrémní a nárazové stravovací změny, protože to dostává organismus zbytečně do stresu a vede ke zhoršení.

Stravu je vhodné upravovat postupně. Jaké změny ve stravě zvolit, abychom kožní problémy značně zlepšily nebo eliminovali?

  • Vyřadit rafinovaný cukr
  • Zredukovat příjem jednoduchých sacharidů
  • Omezit konzumaci alkoholu
  • Zvýšit rozmanitost a množství zeleniny v každém jídle
  • Zařadit více celozrnných výrobků (oves, hnědá rýže a celozrnné těstoviny)
  • Zvýšit příjem protizánětlivých koření (kurkuma, skořice, zázvor)
  • Zařadit více fermentovaných potravin

Podpora léčby ekzému přírodní cestou

Kromě správné stravy můžeme léčbu ekzému také podpořit prostřednictvím vitamínů, minerálů či jiných výživových doplňků. Hlavní nápomocná složkou jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivý účinek a konzumujeme je prostřednictvím ryb.

Kvercetin je silným antioxidantem, který je účinný v boji proti ekzémem. Řadí se mezi flavonoidy a označuje se také jako přírodní antihistaminikum, tj. snižuje zánět a hladinu histaminu v organismu.

Velmi důležitou složkou jsou také probiotika, které se snaží napravit rovnováhu v mikrobiote, doporučují se Laktobacily a Bifidobakterie. Právě tyto kmeny podporují tvorbu správných mikroorganismů a podporují tvorbu antimikrobiálních faktorů.

Z minerálů a vitamínů jsou velmi důležité zinek a vitamín D.

Zinek má pozoruhodné účinky na vlasy, kůži a nehty, ale kromě toho podporuje i správnou výživu kostí. Tento minerál se přirozeně vyskytuje v našem organismu a jeho nedostatek ovlivňuje stav pokožky a tvorbu biofilmu na jejím povrchu. Doporučuje se užívat lidem se zánětlivými onemocněními střev, kůže a celiatiky, a to v důsledku toho, že jejich strava je ve velké míře ochuzena o tento prvek. Zinek pomáhá zlepšit imunitní systém a rychleji hojit vnější poranění.

Měď je také účinným antioxidantem, který podporuje tvorbu kolagenu v kůži, a tím regeneruje buňky a zlepšuje celistvost.

Vitamin D je polohormon, který se aktivuje v pokožce prostřednictvím UV záření ze slunce. Je důležitý pro metabolismus jiných látek, hlavně minerálů - vápníku a fosforu. Díky tomu pomáhá při lepším vstřebávání vápníku a udržuje tak potřebnou hustotu kostí. Zároveň pomáhá i při regeneraci kožních buněk.

Mezi další vitamíny, které jsou při léčbě ekzému třeba, patří vitamin B7 (biotin), vitamin B10 (PABA), vitamin B3 (niacin amid) a vitamín B2 (riboflavin), u kterých existuje množství studií, které prokazují příznivý vliv vitamínů ze skupiny B na ekzém.

Vitamin E je také velmi účinným antioxidantem, který chrání membránové tuky před peroxidací (poškození oxidačním stresem) a snižuje zánětlivé reakce v pokožce, které jsou součástí ekzémů.

Esenciální oleje v boji proti ekzémům

Podporou v boji proti ekzémům nám mohou být nápomocné i esenciální oleje, které nám umí pomoci eliminovat jednotlivé projevy na kůži. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované extrakty destilované z rostlin. Při lokální aplikaci je velmi důležité vždy dostatečně zředit esenciální olej s nosným olejem (mandlový, kokosový).

esenciální oleje a léčba ekzému

  • Tea Tree (Čajovník) - pochází z listů čajovníku. Často se využívá při různých kožních problémech a pomáhá při nedokonalostech pokožky.
  • Lavender (Levandule) - pochází z květů levandule. Díky své příjemné aroma a jednotlivým složkám dokáže zklidnit podrážděnou pokožku.
  • Peppermint (Máta peprná) - má chladivé účinky, které mohou být užitečné při ekzematické pokožce.
  • Clary Sage (Šalvěj) - pomáhá uklidňovat a příznivě působí na regeneraci.
  • Copaiba – zjemňuje nedokonalosti pokožky a uvolňuje napětí a stres.
  • Eucalyptus - pomáhá uklidňovat pokožku a zjemňuje podráždění.
  • Geranium - má harmonizační účinky, které ovlivňují celý organismus.
  • Helichrysum – redukuje nedokonalosti pokožky tím, že pomáhá redukovat zarudnutí a potlačuje svědění.

Jak řešíte problémy s ekzémy vy? Máte ověřené tipy, jak nejlépe zvládnout problematickou pleť, akné či atopický ekzém? Neváhejte se podělit s námi! 

Pokud máte dotazy nebo potřebujete poradit ohledně testů na potravinovou intoleranci, kontaktujte nás telefonicky nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

přihlaste se nyní k odběru newsletteru

Ještě nemáte účet? Zaregistrujte se!

Přihlášení do účtu